Når kutte navlestrengen?

Jeg chattet med en fyr engang, som skulle hjem på ferie til ho mor. Husker jeg spurte han hvor lenge, og han svarte 2-3 uker. Han var ikke så lysten på det egentlig, men mor ble så skuffet hvis han ikke kom på besøk og ble en stund. Han var vel rundt 40. Det ble ingen date på han for å si det sånn. Og man skulle tro at dette var et enkelt tilfelle, men jeg hører stadig historier hvor foreldrene aldri kutter navlestrenger til ungene sine. Som for eksempel en jeg vet om, drar fortsatt hjem til sine foreldre for å få vasket klærne sine. Han kunne omtrent bare slenge seg på sofaen, bli servert mat og få klærne brettet og vasket av mor. Han fortalte det som om han var stolt av det. Sønnen til en bekjent av meg bor fortsatt hjemme selv om han nærmer seg 25, fordi det er så praktisk. Han trenger ikke å betale husleie og kan bruke alle pengene på seg selv. Og kanskje han sparer penger til egen bolig, noe som er fornuftig, men på den alderen hadde jeg dødd av å bo hjemme. 

Etter at jeg flyttet hjemmefra, så har jeg ikke fått en krone av mine foreldre. Selv ikke da jeg jobbet 50 % og levde på nudler. Jeg har alltid klart meg selv. Og hadde ikke villet ha det på en annen måte. Heller være fattig enn å være avhengig av noen andre. Og trodde egentlig at det var vanlig. At når man fyller 18 år, er ferdig med videregående så flytter man ut, lever på studielån eller får seg en jobb, og klarer seg selv. 

Men jeg skjønner at det ikke er så vanlig. For hører stadig om foreldre som fortsatt krever diverse ting av sine barn- selv om de har bikket 40 år. Det er klart man skal hjelpe foreldrene sine og ha et godt forhold til dem, men at de forventer de samme tingene av sine barn som de gjorde da de bodde hjemme syns jeg er merkelig. For i mine øyne, så tenker jeg at rollen som foreldre er å forberede sine barn på et liv som selvstendige voksne som klarer seg selv.

Jeg har barn selv, og tenker at det kommer til å bli vanskelig å slippe taket, la dem fly ut av redet som voksne individer og la dem klare seg selv. Jeg kjenner det stikker litt i hjertet bare å tenke på det, men samtidig så tenker jeg, hvis de flyr ut av redet og klarer seg selv, så har jeg gjort en god jobb. Og jeg håper jo at de kommer masse på besøk, men fordi de har lyst, ikke fordi de føler seg forpliktet på grunn av at jeg har mange krav/ forventninger til dem eller fordi jeg ikke klarer å slippe taket. Det er nok lettere å si, enn gjøre for mange, for det er jo så fint om ting kan vare evig. At de samme tradisjonene opprettholdes om ungene er 5 år eller 50 år. 

Akkurat nå, drømmer jeg om å gi ut bok nummer to. Og ble veldig inspirert av å kunne gi den ut helt selv da jeg var på indieseminar for et par uker siden. Men det koster penger å gjøre alt fra A- Å på egenhånd. Penger jeg ikke har. Og selvfølgelig hadde det vært fristende å be mine foreldre om hjelp. Men jeg har aldri bedt om en krone, og vil ikke begynne med det nå, pluss at de sikkert hadde sett på meg som om jeg var gal, og sagt nei. Så jeg må vente til jeg får råd, men den dagen det skjer, så vet jeg at jeg har tjent hver eneste krone selv, jobbet hardt for å komme dit, spart og samlet opp, og kan med stolthet si at jeg har klart å komme meg på toppen helt av meg selv. Det er en deilig følelse, å være selvstendig, uten å være avhengig av andre. Det burde være en selvfølge etter fylte 20 år, men skjønner at det er vanskelig for foreldre å kutte navlestrengen og at noen syns det er veldig behagelig å fortsette med å være barn langt oppi 20, 30, 40 årene og fram til foreldrene dør. Hvordan skal de da klare seg selv?!

Er det bare jeg som tenker feil? At det er jeg som er kald og hjerteløs som mener at voksne folk bør klare seg selv? Bør det være sånn at når man først har blitt foreldre så er man ansvarlig for barna sine når de har blitt voksne, som å gi dem «ukepenger» for å klare seg, ha dem med på hver eneste ferie, eller la dem bo «gratis» hos seg så lenge de vil? 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s